Słowniczek

Oto spis produktów, które mogą być dla niektórych z Was mniej znane, a ja często ich używam. Lista będzie oczywiście stopniowo rozszerzana. Jeśli uważasz, że czegoś tu brakuje, napisz :-)

Agar - agar
Roślinny środek żelujący, glon. Świetna alternatywa żelatyny. Zawiera dużo minerałów, m.in. wapń, żelazo, krzem, fosfor. Sprzedawany najczęściej w postaci proszku, stosuje się przeważnie 1 łyżeczkę na 0,5 litra płynu. Agar - agar rozpuszczamy w małej ilości płynu, następnie dodajemy do reszty i gotujemy przez 10 min. Galaretki z agarem nie muszą być przechowywane w lodówce.

Amarantus
Roślina pochodząca z Ameryki. Ma sporą zawartość białka, które jest lepiej przyswajalne, niż to zawarte w mleku. Stanowi źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wapnia, magnezu, fosforu, potasu, żelaza, manganu i wielu witamin.
Amarantus dostępny jest w postaci nasion, mąki, popingu, płatków.

Ciecierzyca 
Czyli inaczej groch włoski. Zawiera sporo minerałów, żelazo i wapń. Wzmacnia układ trawienny, śledzionę i żołądek. Tak jak wszystkie rośliny strączkowe ciecierzycę należy moczyć (10-12 h), zmienić wodę i dopiero gotować. Doskonała do kotletów, past, zup czy jako dodatek do warzyw.

Gryka
Nie jest zbożem, lecz rośliną z rodziny rdestowatych. Naturalnie bezglutenowa. Dostępna pod postacią kasz - palonej i niepalonej - płatków, mąki. Kasza gryczana zawiera witaminy: B1, B2, PP oraz od 10 do 16 % białka, które jest cenniejsze niż białka innych zbóż. 

Inulina
Naturalny prebiotyk. Stymuluje wzrost pożytecznych bakterii jelitowych, które są niezbędne to prawidłowego funkcjonowania organizmu. Inulina zaliczana jest do błonnika rozpuszczalnego - obniża poziom glukozy i cholesterolu. Występuje w takich warzywach i owocach jak cykoria, por, cebula, czosnek, szparagi, karczochy, banany. Ma niewielką wartość energetyczną, tylko 1,5 kcal w 1 g. Dobra jako dodatek do koktajli, deserów, placków.

Karob
Otrzymywany jest z drzewka chleba świętojańskiego. Konsystencją i kolorem przypomina kakao (niektórzy twierdzą, że smakiem też ;-) ). Stosuje się go do wypieków i deserów, tak jak kakao :-)

Kasza jaglana
Jest lekkostrawna i bardzo odżywcza, nadaje się do potraw słonych, słodkich oraz przeróżnych deserów.
Jest jedynym zbożem, które ma odczyn zasadowy. Zawiera rzadko występującą w innych produktach spożywczych krzemionkę (która ma leczniczy wpływ na stawy) oraz mnóstwo witamin i minerałów.

Kombu
Glon morski, sprzedawany w formie suszonych, grubych pasków. Zawiera bardzo dużo minerałów i alginian sodu (tak jak wszystkie glony). Polecany jako dodatek do gotowania roślin strączkowych - przeciwdziała wzdęciom i ułatwia trawienie.

Ksylitol
Inaczej cukier brzozowy. Działa bakteriobójczo, w organizmie człowieka daje odczyn zasadowy (co jest niezwykle ważne! W diecie współczesnego człowieka większość produktów doprowadza do zakwaszenia organizmu, co skutkuje różnymi chorobami, a przede wszystkim gorszym samopoczuciem!) oraz hamuje rozwój grzybicy i drożdżaków. Indeks glikemiczny ksylitolu jest czternastokrotnie niższy niż cukru, ma też o połowę mniej kalorii. To nie wszystko. To słodkie cudo zapobiega próchnicy oraz chroni dziąsła.

Quinoa
Choć kształtem i smakiem przypomina ziarno zbóż to wcale nim nie jest. Jest to suszony owoc rośliny rosnącej w Boliwii i Peru. Stanowi źródło pełnowartościowego białka, gdyż zawiera wszystkie osiem aminokwasów niezbędnych do życia, których organizm nie wytwarza. Jest niskokaloryczna, zawiera potas, żelazo, cynk i witaminy z grupy B. Jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Doskonale pasuje do dań warzywnych.

Siemię lniane
Spośród wszystkich nasion i orzechów to nasiona lnu zawierają największą ilość witaminy  E, dużą zawartość błonnika, kwas tłuszczowy omega 3, fitosteryny, flawonoidy oraz fitoestrogeny. Częste jedzenie siemienia lnianego przyczynia się do ochrony przed miażdżycą, nadciśnieniem, zawałem serca, zaćmą. Dzięki dużej zawartości błonnika siemię lniane wspomaga trawienie. Doskonałe jako dodatek do koktajli, bądź jako dodatek do wypieku chleba.

Tapioka
Produkt skrobiowy otrzymywany z manioku. Zawiera niewiele witamin, białka, składników mineralnych. Używa się go do zagęszczania potraw. Można zrobić z niego pyszny budyń ;-)

Tofu
Serek sojowy produkowany z mleka sojowego. Zawiera dużo białka, tłuszcze roślinne oraz wapń. W smaku delikatny, jednak w sprzedaży dostępne są też wersje smakowe - chili, czosnkowy, wędzony.





Źródła:



1 komentarz: