niedziela, 6 grudnia 2015

Krem z buraków i batatów

Uwielbiam zupy krem, ponieważ bardzo szybko się je robi i zawsze wychodzą :-)
Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu taki, słodko-słony, krem!

Składniki:
2 duże buraki (ok. 400 g)
1-2 bataty (ok. 400 g)
2 cebule
1 por
2 marchewki
2 pietruszki
Pieprz czarny i sól do smaku
liść laurowy
łyżka oleju kokosowego

Wykonanie:
W garnku rozgrzewamy olej, następnie dodajemy posiekaną cebulę i pora. Solimy i podsmażamy do momentu, aż się lekko przyrumienią. Resztę warzyw myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka. Podsmażamy przez chwilę często mieszając. Następnie dodajemy wodę (do poziomu warzyw), liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wyjmujemy liść laurowy, doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem, a następnie miksujemy. 



Smacznego!



Zimowy obiad wege

1 komentarz:

  1. Kolor zupy wręcz powalający :) Pewnie tak samo jak jej smak
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń