piątek, 20 listopada 2015

Tofu w galarecie

Galarety w oryginalnej wersji nigdy nawet nie spróbowałam :-) Więc nie potrafię powiedzieć czy przypomina wersję jaką znacie z imienin u cioci, czy Świąt ;-) 
Pewne jest, że zrobię ją na pewno na nadchodzące Święta! Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu. 


Składniki:
100 g tofu wędzonego
1 litr bulionu warzywnego
3 płaskie łyżeczki agaru
groszek, marchewka, kukurydza (użyłam mieszanki konserwowej) lub inne ulubione warzywa
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Tofu kroimy w kostkę. Bulion warzywny doprawiamy solą i pieprzem, a następnie doprowadzamy do wrzenia, stopniowo dodajemy agar i cały czas mieszamy. Zdejmujemy garnek z ognia. Bulion przelewamy do naczyń, następnie dodajemy tofu oraz mieszankę marchewki, groszku i kukurydzy.
Galareta gęstnieje bardzo szybko :-)

Smacznego!



1 komentarz:

  1. A mi ostatnio teściowa zrobiła wegetariańską galaretkę... na żelatynie ;) Ale to nic, powoli ja edukuję, bo takie warzywne galaretki bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń