sobota, 17 października 2015

Brownie z batatów

Prawie bez cukru (cukier znajduje się w czekoladzie użytej do polewy), z niewielką ilością mąki. Mocno czekoladowe, nie za słodkie. Jak dla mnie idealne :)

Składniki:
2 bataty (ok. 600 g)
100 g daktyli
250 ml mleka ryżowego
1 łyżka erytrolu (opcjonalnie)
70 g mąki ryżowej
30 g mąki gryczanej
4 pełne łyżki kakao

Wykonanie:
Daktyle zalewamy wodą i odstawiamy na jakiś czas, żeby namiękły. Bataty obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości.
Piecyk rozgrzewamy do 175 stopni. Gdy bataty przestygną, przekładamy je do miski, dodajemy namoczone daktyle, mleko i miksujemy przy pomocy blendera na gładką masę. Następnie dodajemy po kolei resztę składników, erytrol, mąkę, kakao cały czas mieszając (bądź miksując mikserem :) )
Ciasto przelewamy do foremki (użyłam silikonowej, 20 cm x 20 cm), pieczemy przez ok. 35 min. 

Polewa:
100 g czekolady gorzkiej
7 łyżek mleka ryżowego.
opcjonalnie pistacje prażone
Czekoladę rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy powoli mleko, cały czas mieszając. 
Kiedy czekolada dokładnie się rozpuści, polewamy nią ciasto, posypujemy pistacjami.



Smacznego!

2 komentarze:

  1. podoba mi się i jestem pewna, że jadłabym połowę ciacha na raz! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takiego ciacha można zjeść połowę na raz :) hihi

      Usuń