sobota, 26 września 2015

Pieczone pierogi

Zdecydowanie nie jest to danie w 5 min, ale od czasu do czasu każdy znajdzie czas, żeby ulepić takie pierożki ;-)



Składniki na ciasto:
200 g mąki z ciecierzycy
100 g mąki gryczanej
150 g mąki ryżowej
łyżeczka soli
250 ml wody
1 łyżeczka cukru brązowego
1 łyżka siemienia lnianego (zmielonego w młynku do kawy)
30 g drożdży
+ mąka do posypywania (ja użyłam ryżowej)

Farsz:
2 cebule
1 mała cukinia
pół puszki groszku
łyżka oleju kokosowego
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Zaczynamy od ciasta. Do dużej miski wsypujemy mąki, sól, siemię. Drożdże i cukier rozpuszczamy w letniej wodzie następnie dodajemy do miski.Wszystkie składniki zagniatamy, zajmie to około 10 min. Ciasto powinno odchodzić od ręki, jeśli tak nie jest dodajemy jeszcze odrobinę mąki.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na mniej więcej godzinę.

Podczas gdy ciasto wyrasta przygotowujemy farsz. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy do momentu aż się przyrumieni. Następnie kroimy cukinię, na dosyć małe kawałeczki. Dodajemy do cebuli i podsmażamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pod sam koniec dorzucamy groszek, mieszamy.

Ciasto dzielimy na kilka części i rozwałkowujemy. Dużą szklanką lub miską  wycinamy kółka. Mniej więcej łyżkę farszu kładziemy na jedną stronę kółka i dokładnie zaklejamy brzegi pieroga. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pierogi pieczemy w temp 210 st przez około 15-18 min.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz