niedziela, 13 września 2015

Czekoladowe ze śliwkami

Składniki:
125 g mąki gryczanej
25 g mąki ryżowej
100 g mąki z ciecierzycy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
110 g cukru trzcinowego
225 ml wody
75 ml oleju
1 dojrzały banan
150 g śliwek (waga bez pestek)

Wykonanie:
Śliwki kroimy na pół i pozbawiamy pestek. W dużym naczyniu mieszamy mąki, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Banana rozgniatamy w miseczce widelcem na papkę. Do miski z mieszanką mąk dodajemy wodę, olej i banana. Dokładnie wszystko mieszamy. Przelewamy do foremki, układamy śliwki. Pieczemy przez 25-30 min w temp. 175 st.






                                     Smacznego!!!

11 komentarzy:

  1. A ja dziś tak potrzebuję czekolady!;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekoladowe ciasto i śliwki...musiało być pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaki rozmiar blachy?

    OdpowiedzUsuń
  4. czym zastąpić mąkę z ciecierzycy? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że każda mieszanka bezglutenowa się sprawdzi :) albo pół na pół gryczana i ryżowa :)

      Usuń
  5. Śliwki i kakao to bardzo zgrany duet :)

    OdpowiedzUsuń
  6. tylko 25 g mąki ryżowe? Czy 250 g? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 25 g :) można też pominąć i dać 150 g gryczanej zamiast 125 g :)

      Usuń