poniedziałek, 9 lutego 2015

Zielony krem

Składniki:
1 por
1 marchewka
1 pietruszka
500 g ziemniaków
paczka (450 g) mrożonych brokułów*
1 listek glonu kombu
sól, pieprz do smaku
litr wody

Wykonanie:
Glon kombu moczymy w niewielkiej ilości wody przez ok. 30 min. Warzywa myjemy, pora kroimy w talarki. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy niewielką ilość wody (tak żeby przykryła dno), dodajemy pora, marchewkę, pietruszkę, glon kombu i dusimy na małym ogniu przez ok. 15 min. Przyprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy ziemniaki, brokuły oraz resztę wody i gotujemy przez ok. 30 min. Całość miksujemy na krem, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy.


Smacznego!

* oczywiście można użyć świeżych, jednak te, które są dostępne obecnie w sklepach, jakoś mnie nie przekonują, po tym jak kiedyś się zatrułam takim brokułem w folii ;-)


ZUPA KREM

2 komentarze:

  1. uwielbiam wszelkie zupy krem , super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie kremy, wygląda przepysznie i przypomniało mi się, że dawno takiego nie robiłam :) Mój krem z brokułów robię bardzo podobnie i zawsze wychodzi świetnie.

    OdpowiedzUsuń