sobota, 31 stycznia 2015

Mleko owsiane

Szybsze w przygotowaniu od ryżowego czy kokosowego. Idealne do owsianki, budyniu czy kakao :-)

*Składniki:
5 łyżek płatków owsianych**
500 ml wody

Wykonanie:
Płatki zalewamy na noc wodą. Rano przepłukujemy je pod bieżącą wodą, przekładamy do blendera, zalewamy wodą i miksujemy przez ok. 30 sekund. Powstałą ciecz przecedzamy przez sitko o drobnych oczkach bądź przez gazę. Gotowe :-)


*na litr wody dajemy 10 łyżek płatków owsianych.
** jeżeli nie tolerujemy glutenu muszą być to płatki bezglutenowe!

3 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam mleka owsianego, ani nawet nie piłam i chyba muszę spróbować w najbliższych dniach :) Wygląda bardzo fajnie, jeszcze dodałabym do środka kilka daktyli, żeby było bardziej słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, aby było słodkie można dodać daktyle. Samo w sobie ma bardzo delikatny, owsiany smak... ;)

      Usuń
  2. Ooo muszę wypróbować! :))
    Zapraszam do siebie na placuszki marchewkowe.

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:-)

    OdpowiedzUsuń