sobota, 18 października 2014

Ryżowe kopertki z dynią i jarmużem

Sezon na dynię w pełni, więc może ktoś skusi się na połączenie dyni z jarmużem w postaci takich kopertek :-) Jest to raczej dodatek do obiadu, można podać np. z ryżem, do tego surówka i gotowe.

Składniki:
1 mała dynia (waga ok 1 kg przed obraniem)
10 liści jarmużu
2 cebule
sól, curry
12 arkuszy papieru ryżowego
olej kokosowy do smażenia


Wykonanie:
Cebule siekamy drobno, wrzucam na rozgrzany olej kokosowy i podsmażamy do momentu, aż lekko się przyrumieni, solimy. Dynię myjemy, obieramy, kroimy na 4 części, pozbawiamy nasion i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dorzucamy do cebuli. Opłukany jarmuż rozdzieramy na mniejsze kawałki i dodajemy do dyni, całość dusimy na małym ogniu do momentu aż wszystko zmięknie. W razie potrzeby przyprawiamy jeszcze solą, dodajemy curry. Farsz zawijamy w papier ryżowy, instrukcja jak to zrobić znajduje się zazwyczaj na opakowaniu - każdy arkusz papieru należy namoczyć w chłodnej wodzie, położyć na desce i poczekać chwilę, aż zmięknie. Po tym można już zawijać. Gotowe kopertki wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy po obu stronach tak aby ładnie się przyrumieniły :-)

Smacznego! 

2 komentarze: