czwartek, 9 października 2014

Hummus z pieczoną papryką

Kolejny hummus (ostrzegałam :p), najlepszy zaraz po tym z bakłażanem, a jaki będzie kolejny? Może cukiniowy? :-)

Składniki:
puszka ciecierzycy
3 czerwone papryki
3 łyżki oliwy
2 łyżki tahini
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na 4-6 części, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy przez ok. 15-20 min. w temp. 200 stopni.
Do wyższego naczynia przekładamy ciecierzycę odsączoną z wody, dodajemy tahini, czosnek pokrojony na drobniejsze kawałki, sól, oliwę oraz przestudzone papryki. Całość miksujemy na gładką masę.


Smacznego!


3 komentarze:

  1. Ja kiedyś zrobiłam hummus i tak mi nie smakował....
    Chętnie bym wypróbowała zrobionego przez kogoś innego...
    Bardzo ładny kolorek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś wielką fanką hummusu nie bylam ale ten paprykowy lub z baklazanem mogłabym jeść codziennie :) a jaki robiłaś? Taki podstawowy czy jakiś smaków?

      Usuń