niedziela, 26 października 2014

Hummus z pieczoną cukinią

To chyba ostatni z hummusów (na razie :p). W smaku delikatny, zdecydowanie mniej wyrazisty niż ten z pieczoną papryką <klik>, ale równie dobry! :-)

Składniki:
300 g cukinii (mniej więcej 2 małe)
2 puszki ciecierzycy
3 łyżki oliwy
2 łyżki tahini
2 ząbki czosnku
sól do smaku



Wykonanie:
Cukinie kroimy w grube plastry, Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przyprawiamy odrobinę pieprzem i solą i zapiekamy w temp 200 stopni przez około 15-20 min (aż będzie miękka i lekko się przyrumieni). W wysokim naczyniu umieszczamy ciecierzycę odsączoną z wody, tahini, oliwę, drobno posiekany czosnek oraz przestudzoną cukinię. Wszystko miksujemy na gładką masę, przyprawiamy solą do smaku. 

Smacznego! :-)

2 komentarze:

  1. uwielbiam wszelkiego rodzaju hummusy! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na cukinię. Bardzo lubię takie pasty.

    OdpowiedzUsuń