środa, 24 września 2014

Tahini

Nie chcąc płacić 15 zł za malutki słoiczek tahini (tylko taki był dostępny w okolicy, a ja potrzebowałam tahini na już ;-) ), kupiłam pół kilo sezamu, zmiksowałam i gotowe :-)
Tahini to masło sezamowe, ważny składnik między innymi hummusu. 

Składniki:
Sezam 500 g

Wykonanie:
Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni, uważając żeby się nie spaliły! Mają być tylko lekko przyrumienione. Następnie przesypujemy je na talerz/tackę i dajemy im przestygnąć. Przesypujemy do kielicha blendera, bądź do wysokiego naczynia i miksujemy do momentu uzyskania pasty,
o raczej płynnej konsystencji. (w razie problemów z miksowaniem można dodać np. odrobinę oleju sezamowego, ale mimo iż mój blender do najlepszych nie należy to i tak dał radę bez oleju)


A potem możemy zrobić hummus, o na przykład ten <klik> :-)

2 komentarze:

  1. Ja uwielbiam !
    Proszę nie pokazuj mi takich rzeczy, bo się rozpływam
    Nic mi w życiu nie potrzeba, gdy mam w domu orzechy, masło orzechowe albo taką tahini...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo tak! Szczególnie jeśli masło orzechowe jest własnej roboty <3

      Usuń