środa, 6 sierpnia 2014

Zupa z cukinii (nie krem)

Chociaż jestem wielką fanką kremu z cukinii, czasem przyda się trochę odmiany :-) Dzisiaj przepis na pyszną zupkę z darów działki.

Składniki:
1 duża cukinia
4 marchewki
1 pasternak
1 por
4 liście selera
sól, pieprz do smaku
5 ziemniaków
olej kokosowy do smażenia
2 litry wody
1 liść laurowy

Wykonanie:
W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzewamy olej kokosowy. Por i liście selera kroimy drobno i wrzucamy do garnka, solimy. Co jakiś czas mieszamy, a w między czasie obieramy marchewki i pasternak, kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka. Smażymy na małym ogniu przez około 10-15  min. Dodajemy wodę, wrzucamy listek laurowy i doprowadzamy do wrzenia, po 5 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Na koniec kroimy cukinie (w plasterki bądź kostkę) i dorzucamy do zupy. Przyprawiamy pieprzem i solą. Gotujemy do momentu aż ziemniaki i cukinia będą miękkie.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Beatko, jak zwykle jesteś moim masterem gotowania, niby zwykły przepis, ale chetnie opędzlowałabym taką zupkę na sniadanie nawet :D ja w ogóle zupy uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie zupy są najlepsze!!!

    OdpowiedzUsuń