piątek, 22 sierpnia 2014

Szarlotka bezglutenowa, wegańska

Dawno nie było jakiegoś ciasta :-) Szarlotka to chyba najsmaczniejszy sposób na wykorzystanie nadmiaru jabłek, które mam obecnie w domu. Polecam też szarlotkę jaglaną, którą kiedyś robiłam.

Składniki:
250 g mieszanki mąk bezglutenowych (użyłam: 150 g gryczanej, 60 g ryżowej, 15 g amarantusowej, 25 g ziemniaczanej)
125 g ksylitolu / cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 ml oleju
250 ml wody
6 jabłek
rodzynki (dodałam szklankę, ale można mniej)
cynamon

Wykonanie:
Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. W misce mieszamy mąki, cukier, proszek do pieczenia, następnie dodajemy olej i wodę, dokładnie mieszamy. Dodajemy rodzynki i jeszcze raz mieszamy.
Do formy przekładamy 2/3 ciasta, na nim kładziemy starte jabłka, posypujemy je cynamonem, przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy w temp 175 stopni, przez 25-30 min.


Smacznego!

Jedz polskie jabłka

10 komentarzy:

  1. wiedziałam, że jak tu wejdę to zrobię się strasznie głodna! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda apetycznie, akurat w sam raz na słodkie weekendowe zapomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Można i tak :)
    Fajna wersja dla bezglutenowców, choć to nie moja bajka :)

    Dzięki za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudne, cudne, cudne. zapisuję ♥

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny wpis! :)

    Pozdrawiam

    _____________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakiego oleju uzywasz? Zamierzam upiec za chwilke to ciasto i sie zastanawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tego ciasta użyłam rzepakowego :-)

      Usuń
  8. czy ciasto łatwo się wałkuje? w jaki sposób można przykryć nim jabłka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto jest raczej rzadkie, więc jabłka raczej nim "zalewamy" :-)
      Nie jest to szarlotka na kruchym cieście.

      Usuń