środa, 27 sierpnia 2014

Puree z dyni Hokkaido

Zawsze powtarzam, że im prościej, tym lepiej :-) Dynię Hokkaido zachwalałam już nie raz, mogę ją jeść bez żadnych przypraw.
Puree może stanowić dodatek do obiadu zamiast np. ziemniaków. Jeśli  dodacie więcej wody, będzie gęsta zupa krem, polecam ją jeść z ryżem :-)

Składniki:
1 dynia hokkaido
1 szklanka wody
1 łyżeczka curry
szczypta pieprzu
ewentualnie sos sojowy (bezglutenowy, tamari)

Wykonanie:
Dynię myjemy, obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i pod przykryciem dusimy, aż zmięknie. Następnie przy pomocy blendera miksujemy na gładką masę, przyprawiamy curry i pieprzem, cały czas podgrzewając na małym ogniu. Po przełożeniu do miseczki możemy doprawić sosem sojowym.


Mój kotek życzy Wam smacznego! :-) 
A z jarmużu zrobiłam chipsy <klik>

5 komentarzy:

  1. Pyszotki^^ Bardzo podoba mi się Twój blog. Znalazłam go przez Zblogowanych^^ Co powiesz na wspólna obserwację? JA już obserwuje ^^
    Pozdrawiam ;*

    Miśka
    miska-grabowska.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za obserwację ^^ Również już obserwuje ;-)
    Pozdrawiam ;*

    Miśka

    OdpowiedzUsuń
  3. no dyni w sklepach i na straganach już coraz więcej i taniej!
    przepis prosty - czyli idealny dla mnie.
    uwielbiam kremy z dyni, więc myślę, że to też mi posmakuje :)

    OdpowiedzUsuń