sobota, 9 sierpnia 2014

Krem z kabaczka

Ktoś ma jakiś pomysł jak jeszcze można wykorzystać kabaczka? Leczo już było :-) Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi!
A dzisiaj zapraszam na zupkę, w której głównym składnikiem jest właśnie kabaczek. 

Składniki:
1 duży kabaczek
1 cukinia
2 marchewki
3 gałązki jarmużu
1 pasternak
2 cebule
5 sporych ziemniaków
sól, czosnek niedźwiedzi do smaku
1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
600 ml wody

Wykonanie:
W dużym garnku rozgrzewamy olej. Cebulę siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej, solimy i podsmażamy do momentu aż się przyrumieni. W międzyczasie obieramy marchewki, pasternak i ziemniaki i kroimy w kostkę, następnie dodajemy do garnka z cebulą i podsmażamy często mieszając. Do garnka dodajemy też jarmuż porwany na mniejsze kawałki. 
Cukinię i kabaczka obieramy ze skórki (kabaczka dodatkowo pozbawiamy gniazda nasiennego), kroimy w kostkę i dorzucamy do reszty warzyw, dodajemy wodę, w razie potrzeby jeszcze sól i czosnek niedźwiedzi. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie całość miksujemy na gładką masę.



Smacznego! 

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis :) Ja robię zupę krem z cukinii i kukurydzy. Bardzo fajny blog - obserwuję ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie : www.tropikalnakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń