niedziela, 13 lipca 2014

Nieco inne sushi

Bo z kaszą zamiast ryżu i tofu zamiast ryby ;-)

Składniki:
Szklanka kaszy jaglanej + 2 szklanki wody do gotowania
2 kostki tofu marynowanego lub wędzonego
1 długi ogórek
2 gałązki selera naciowego
pół papryki zielonej
6 - 7 płatów wodorostów nori
wasabi

sos do kaszy: 4 łyżki octu ryżowego, 2-3 łyżeczki ksylitolu, 1/2 łyżeczki soli (wszystkie składniki umieszczamy w małym rondelku i podgrzewamy do momentu aż sól i ksylitol się rozpuszczą).

Wykonanie:
Kaszę prażymy w garnku często mieszając, do momentu aż poczujemy przyjemny orzechowy zapach. Dodajemy wodę, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez około 10-15 min.
Warzywa myjemy i kroimy w słupki. Tofu kroimy w dosyć grube plastry.


Ugotowaną kaszę polewamy sosem, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. 
Na macie bambusowej kładziemy 1 płat wodorostów:


Następnie nakładamy kaszę i dodatki. Jeden brzeg (na zdjęciu górny) smarujemy odrobiną wasabi i przy pomocy maty bambusowej zwijamy rulon.który później kroimy na 1,5-2 cm kawałki przy pomocy bardzo ostrego noża. Można podawać z marynowanym imbirem i sosem sojowym.



Smacznego!


2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń