środa, 2 lipca 2014

Kanapkowa pasta z soczewicy

Polecam spróbować na przykład z tym chlebkiem <klik>. Smaczna pasta, którą warto zastąpić inne, niekoniecznie zdrowe, dodatki na kanapki ze sklepu :-)

Składniki:
200 g soczewicy (użyłam czerwonej)*
1 ząbek czosnku
garść świeżej bazylii
5 łyżek oliwy z oliwek
sól

Wykonanie:
Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Studzimy, następnie dodajemy pokrojony czosnek, oliwę i bazylię. Miksujemy przy pomocy blendera na gładką masę, w razie potrzeby dodajemy więcej soli/oliwy.


Smacznego!

*Soczewica czerwona gotuje się najszybciej. Łatwo ją też rozgotować, ale jeżeli zamierzamy z niej robić pastę to nawet dobrze... :-) 

1 komentarz: