sobota, 5 lipca 2014

Cukinia faszerowana

Sezon na cukinię uważam za rozpoczęty! (Czytaj - pierwsze cukinie z działki trafiły na stół :-D)
Dzisiaj pomysł na cukinię faszerowaną... cukinią ;-) pieczarkami i cebulką. Czyli prościej się nie da. Mniam! Cukinia w tej wersji może stanowić przekąskę, albo część obiadu. Można podać np.z kaszą jaglaną.

Składniki:
300 g pieczarek
4 cukinie (z tego 1 do farszu)
1 cebulka
sól, pieprz
łyżka oleju kokosowego do smażenia
tofu marynowane lub wędzone (2 kostki po 180 g)

Wykonanie:
Cebulę szatkujemy i wrzucamy na rozgrzany olej, w tym czasie kroimy drobno pieczarki oraz cukinię i dorzucamy do cebuli. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy przez około 10-15 min (do momentu, aż nadmiar wody wyparuje).
Umyte cukinie kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ tak jak na zdjęciu:



Gotowy farsz przekładamy do wydrążonych cukinii, a na wierzch nakładamy pokrojone w grube plastry tofu.
Cukinie układamy na blaszce i zapiekamy przez około 15-20 min w temp. 200 stopni. 



Smacznego!


Cukinia 2014

4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie fajne plasterki - wyglądają na chrupiące! Spróbuję też zrobić z innymi warzywami :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety chrupiące nie są, ale faktycznie tak wyglądają:-)

      Usuń