sobota, 21 czerwca 2014

Sushi z tofu, wersja ulubiona

Sushi jest u mnie mniej więcej raz w miesiącu. Nie dlatego, że przygotowanie zajmuje dużo czasu, czy składniki są drogie. Po prostu gdybym robiła je częściej to szybko by mi się znudziło :-) A tak zawsze jem je z przyjemnością! Dodatki są często podobne, ale najbardziej lubię wersję z tofu, ogórkiem i awokado. 



Składniki:
1 szklanka ryżu
3-4 łyżki octu ryżowego
2 łyżeczki czubate ksylitolu
1/2 łyżeczki soli

1 długi ogórek
1 awokado
1 kostka tofu marynowanego
wasabi
4 płaty wodorostów nori
imbir

Wykonanie:
Ryż płuczemy dwukrotnie na sitku, następnie przesypujemy do garnka, zalewamy wodą (ok. 1,5 cm nad poziom ryżu) i gotujemy na małym ogniu przez około 20 min często mieszając. Następnie robimy sos do ryżu: ocet, ksylitol i sól umieszczamy w małym rondelku i podgrzewamy cały czas mieszając (nie doprowadzamy do wrzenia). Gdy ksylitol i sól się rozpuszczą zdejmujemy z ognia. Sosem polewamy jeszcze ciepły ryż i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ogórka i awokado obieramy, następnie kroimy w grube paski. Tofu kroimy w grubsze plastry.
Na macie bambusowej kładziemy 1 płat wodorostów.


Następnie nakładamy ryż i dodatki:


Jeden brzeg (na zdjęciu górny) smarujemy odrobiną wasabi i przy pomocy maty bambusowej zwijamy rulon, 


który kroimy na 1,5 cm kawałki przy pomocy bardzo ostrego noża. Można podawać z marynowanym imbirem i sosem sojowym. 


Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam sushi, ale przyznaję, że jeszcze nie robiłam z tofu, muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niedawno pierwszy raz próbowałam wege sushi. Było pyszne. Muszę, muszę zrobić takie w domu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł, choć sushi nie lubię. Ale zastanawia mnie to marynowane tofu, bo nigdy tego w sklepie nie widziałam. Zazwyczaj jest naturalne albo wędzone.

    OdpowiedzUsuń