wtorek, 10 czerwca 2014

Pizza wegańska, bezglutenowa

Nie będę tu nikogo oszukiwać, że ta pizza smakuje dokładnie tak jak z pizzerii, na mące pszennej... 
z serem żółtym... Ale jest równie dobra :-) Lekko chrupiąca (no chyba, że posiedzi za długo w piecyku),
na bardzo cienkim cieście. Czyli tak jak lubię. Nigdy nie byłam fanką pizzy na grubym cieście.




Składniki na spód:
250 g mąki bezglutenowej (u mnie 100 g mąki ryżowej, 100 g mąki gryczanej i 50 g mąki ziemniaczanej)
łyżeczka suchych drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
2 łyżki siemienia lnianego (zmielonego w młynku do kawy)
200 ml wody

Sos:
2 cebule
1/2 papryki czerwonej
75 ml wody
1/2 łyżeczki przyprawy tandoori masala
sól do smaku

Dodatki:
1 średnia cukinia
1 kostka tofu marynowanego
+ co Wam jeszcze do głowy wpadnie ;-)

Wykonanie:
Mąkę, drożdże, cukier, sól i zmielone siemię lniane wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto rękami. Zostawiamy w misce przykrytej ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 min albo więcej (ciasto rośnie tylko trochę, raczej nie podwoi swojej objętości).

Sos; Cebule kroimy dowolnie, to samo z papryką. Wrzucamy do małego garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Następnie miksujemy na gładką masę, doprawiamy przyprawą tandoori masala i ewentualnie dosalamy jeszcze do smaku.

Cukinię i tofu kroimy w plasterki.

Ciasto rozkładamy na blaszce (najlepiej pomóc sobie wałkiem do ciasta:) )

                                    

pokrywamy sosem, na sos kładziemy cukinię (można też posypać odrobiną curry)

                                    

Na samej górze kładziemy pokrojone w plasterki tofu.

                                   
Pieczemy w temp. 180 st przez 12-15 min. Pizzy na tym cieście trzeba uważnie pilnować, bo łatwo przegapić moment kiedy stanie się zbyt twarda. Ciasto jest cieniutkie więc piecze się błyskawicznie!

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. ostatnio ciągle natrafiam na przepisy na pizze, i chyba w koncu bede musała coś zrobić. Twój dochodzi do tej listy. Przesyłam znalezione w sieci przepisy - b. pomysłowe, nie spodziewałam się, że można zrobić ciasto kalafiorowe :))) no i to drugie niebanalne ciasto z wody i mąki kukurydzianej - wydaje się proste :) Wszystkiego muszę spróbować!

    tu kalafiorowa: https://www.youtube.com/watch?v=bzO-dm1zNzA
    tutaj z miesem, ale wersja weganska jak najbardziej na tak!

    a tu z maki kukurydzianej: https://www.youtube.com/watch?v=i66MqnEKsZk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Heeej! Wielkie dzięki za linki :) postaram się wypróbować niedługo!

      Usuń
  2. Wygląda pysznie. Polecam też z wędzonym tofu Polsoi :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następna będzie z wędzonym! :)

      Usuń
    2. :-) czekam z niecierpliwością

      Usuń