piątek, 20 czerwca 2014

Młoda kapusta z pieczarkami i tofu

Może stanowić samodzielne danie, ale dobrze smakuje też z młodymi ziemniaczkami :-)

Składniki:
180 tofu wędzonego
1 średnia główka kapusty
2 cebule
2 małe marchewki
300 g pieczarek
sól, koperek
olej do smażenia (u mnie łyżka kokosowego)

Wykonanie:
W sporym garnku rozgrzewamy olej. Cebulę siekamy i wrzucamy do garnka, smażymy do momentu aż się przyrumieni. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce. Pieczarki czyścimy, pozbawiamy trzonków i kroimy w plasterki i wraz ze startą marchewką dorzucamy do garnka, w którym smaży się cebula. Podsmażamy wszystko razem, solimy. Kapustę szatkujemy, następnie dorzucamy do garnka, mieszamy, solimy. Do garnka dodajemy trochę wody (100-150ml) zmniejszamy ogień i zostawiamy na około godzinę, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie odkrywamy, jeżeli jest nadmiar wody, zwiększamy nieco ogień, żeby woda odparowała. Tofu kroimy w kostkę, dorzucamy do garnka. Pod sam koniec gotowania dodajemy koperek.


Smacznego! 


4 komentarze:

  1. Łaaaał! jestem zdecydowanie na tak!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm… wygląda niebywale apetycznie! mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. ... i ten koperek na wierzchu... pychostka!!!

    OdpowiedzUsuń