Sezon truskawkowy w pełni, więc i galaretka truskawkowa musi być <3
Składniki na 3 porcje:
Szklanka wody
400 g truskawek4 łyki ksylitolu
2 łyżeczki agaru
mleko kokosowe
Wykonanie:
Mleko kokosowe chłodzimy w lodówce przez ok. 2h. Truskawki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy 2 łyżki ksylitolu i gotujemy chwilę, aż truskawki zmiękną. Garnek zdejmujemy na moment z ognia i przy pomocy blendera miksujemy powstały kompot. Następnie jeszcze chwilę gotujemy i powoli, dokładnie mieszając dodajemy agar. Rozlewamy zawartość garnka do 3 naczyń i zostawiamy do stężenia.
2 łyżki ksylitolu wsypujemy do młynka do kawy i mielimy na "cukier puder". Mleko kokosowe wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy jedynie jego twardą część i przekładamy do naczynia. Dodajemy zmielony ksylitol i mikserem ubijamy. Gotową śmietankę nakładamy na naszą truskawkową galaretkę i gotowe!
Smacznego!
świetny deser:)
OdpowiedzUsuńna cos takiego czekalam ,mleczko kokosowe z ksylitolem ,a tak na marginesie czy slyszalas cos zlego o ksylitolu?
OdpowiedzUsuńNie, jak do tej pory nie słyszałam nic złego o ksylitolu ;-) a co? Pojawiły się jakieś nowinki, które mówią, że stewia (chodzi mi o ten biały proszek, nie o liście), albo inne słodzidło są zdrowe a ksylitol to zło? :-D
Usuń