piątek, 2 maja 2014

Zapiekanka z makaronem

Wieki nie jadłam takiej zapiekanki. Kiedyś bardzo często robiłam różne zapiekanki z sosami na bazie śmietany, z serem żółtym... Potem jednak nie miałam pomysłu czym to wszystko zastąpić żeby też dobrze smakowało. Wpadł mi do głowy pomysł na sos z tofu i mleka sojowego :-) Wyszło pysznie!

Składniki:
250 g makaronu (u mnie kukurydziany, bezglutenowy)
250 g pieczarek
2 cebule
3 marchewki (lub inne warzywa)
kostka tofu 180 g
2 szklanki mleka sojowego
sól, i przyprawy garama masala (ok. 1/2 łyżeczki), curry (2-3 łyżeczki)
tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pieczarki, cebulę i marchewki drobno kroimy i podsmażamy, do momentu aż trochę zmiękną.
Tofu wrzucamy do blendera kielichowego, dodajemy mleko sojowe, przyprawy i miksujemy na gładką masę.
Ugotowany makaron mieszamy z marchewką, cebulą i pieczarkami, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem.
Pieczemy przez ok 20 min w 200 stopniach, do momentu aż wierzch ładnie się zarumieni.


Nie prezentuje się zbyt pięknie, ale nie o wygląd tu chodzi ;-) 

Smacznego!


1 komentarz: