niedziela, 11 maja 2014

Wegańskie ciasto karobowe z migdałami i daktylami


Składniki:
200 g mąki gryczanej
50 g migdałów
65 g daktyli suszonych
1 duży banan (180-200 g)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 pełne łyżeczki karobu
200 ml wody
3 łyżki oleju
2 łyżki ksylitolu *

Wykonanie:
W naczyniu mieszamy mąkę, karob, ksylitol i proszek do pieczenia. Kroimy migdały i daktyle na mniejsze kawałki. W drugim naczyniu przy użyciu blendera miksujemy banana z wodą i olejem. Do naczynia z suchymi składnikami dodajemy zawartość naczynia z mokrymi składnikami. Dokładnie mieszamy, następnie dodajemy posiekane daktyle i migdały. Jeszcze raz mieszamy i wylewamy ciasto do małej keksówki. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopnii  piekarnika i pieczemy przez 25 min.

                                      

Smacznego!

Ciasto nie jest zbyt słodkie, ale takie mi odpowiada. Spokojnie możecie dać 5 łyżek ksylitolu jeżeli lubicie słodsze ciasta :-)

2 komentarze:

  1. Smacznie wygląda, a w dodatku po składzie widzę ,że jest zdrowe:)

    OdpowiedzUsuń