czwartek, 15 maja 2014

Ciasto z rabarbarem

Do upieczenia tego ciasta zainspirowała mnie akcja Rabarbalove i rabarbar z działki, który od kilku dni czekał w lodówce :-)

Składniki:
125 g cukru brązowego + łyżka do posypania
150 g mąki gryczanej
150 g mąki ryżowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
350 ml wody
100 ml oleju
ok. 120 g rabarbaru obranego i pokrojonego w kostkę
2 łyżeczki cynamonu
+ ewentualnie rodzynki (ok. 40 g)

Wykonanie:
W naczyniu mieszamy mąki, cukier, sodę i cynamon. Dodajemy wodę oraz olej i dokładnie mieszamy. Następnie dorzucamy rodzynki, mieszamy i przelewamy do formy. Na wierzch wykładamy rabarbar, posypujemy cukrem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez 25-30 min.


Smacznego!


Rabarbalove

2 komentarze:

  1. Wygląda super!:)

    Zapraszam do mnie!
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może któregoś razu znajdziesz u mnie coś ciekawego :)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń