środa, 7 maja 2014

Chleb z oregano i czarnuszką

Pyszny, aromatyczny, najlepszy zaraz po upieczeniu, posmarowany olejem kokosowym... ze świeżą bazylią... Mhmm, palce lizać! :-)

Składniki:
150 g mąki ryżowej
200 g mąki gryczanej
50 g mąki ziemniaczanej
500 ml ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
2-3 łyżeczki soli
łyżeczka cukru brązowego
3 łyżki oregano
siemię lniane (50 g), otręby gryczane (30 g)
2-3 łyżeczki czarnuszki do posypania
1 łyżka oleju

Wykonanie:
Do dużej miski wsypujemy mąki, rozkruszone drożdże, sól, cukier, otręby, siemię lniane, oregano. Dodajemy wodę oraz olej i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 20-30 min do wyrośnięcia. Po tym czasie mieszamy ponownie i przekładamy do foremki. Zostawiamy na kolejne 20 min. Piecyk nagrzewamy do 200 stopni, pieczemy przez około 30 min (tym razem piekłam chleb w większej formie i wyszedł troszkę płaski, spokojnie można go upiec w keksówce)




Smacznego!

3 komentarze:

  1. Kolejny chlebek z Twojego bloga przepyszny!!! Zrobiłam w małej keksówce, a resztę ciasta rozłożyłam w foremki na muffinki i wyszły cudowne bułeczki ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi to słyszeć :) Bardzo fajny pomysł z rozłożeniem ciasta w foremki na muffinki :D

      Usuń