Nasiona chia (inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej) są ostatnio coraz bardziej popularne. A to wszystko dzięki ich właściwościom, o których pisał już zapewne każdy portal o zdrowiu, wystarczy wrzucić w google hasło "chia", a ukaże się nam bardzo dużo ciekawych stron opisujących te niezwykłe
nasionka :-)
Można je dodawać do surówek, koktajli, albo zrobić z nich taki kisiel.
Skadniki na 2 małe porcje:
3 łyżki nasion chia
1 szklanka wody
3 banany
do posypania: pistacje surowe, jagody goji, marakuja, granadilla - do wyboru (u mnie akurat wszystko na raz;-) )
Wykonanie:
Nasiona chia zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin. Ja często zalewam rano, zanim wyjdę do pracy, żeby wieczorem delektować się pysznym deserkiem :-)
Potem jedynie dodajemy banany, miksujemy, przelewamy do miseczek, posypujemy dodatkami i gotowe.
Smacznego!

wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńTo taki ksiel bez gotowania? Super pomysł :-)
OdpowiedzUsuńtak, nasiona chia nadają taką konsystencję :-)
UsuńTeż lubię desery z chia.
OdpowiedzUsuńTylko gdzie te nasiona chia dostać? Nigdzie stacjonarnie ich nie mogę znaleźć :(. A aktualnie nie mam możliwości zamawiania online.
OdpowiedzUsuńW większości sklepów ze zdrową żywnością są dostępne. Niestety często taniej wychodzi zamówić online...
Usuń