sobota, 10 maja 2014

Bananowy deser z chia

Nasiona chia (inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej) są ostatnio coraz bardziej popularne. A to wszystko dzięki ich właściwościom, o których pisał już zapewne każdy portal o zdrowiu, wystarczy wrzucić w google hasło "chia", a ukaże się nam bardzo dużo ciekawych stron opisujących te niezwykłe 
nasionka :-)



Można je dodawać do surówek, koktajli, albo zrobić z nich taki kisiel.

Skadniki na 2 małe porcje:
3 łyżki nasion chia
1 szklanka wody
3 banany
do posypania: pistacje surowe, jagody goji, marakuja, granadilla - do wyboru (u mnie akurat wszystko na raz;-) )

Wykonanie:
Nasiona chia zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin. Ja często zalewam rano, zanim wyjdę do pracy, żeby wieczorem delektować się pysznym deserkiem :-)
Potem jedynie dodajemy banany, miksujemy, przelewamy do miseczek, posypujemy dodatkami i gotowe.



Smacznego!


Dania dla urody

6 komentarzy:

  1. To taki ksiel bez gotowania? Super pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, nasiona chia nadają taką konsystencję :-)

      Usuń
  2. Tylko gdzie te nasiona chia dostać? Nigdzie stacjonarnie ich nie mogę znaleźć :(. A aktualnie nie mam możliwości zamawiania online.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W większości sklepów ze zdrową żywnością są dostępne. Niestety często taniej wychodzi zamówić online...

      Usuń