czwartek, 3 kwietnia 2014

Współpraca

Nawiązałam ostatnio współpracę z firmą SKWORCU. Jest to sklep internetowy, który oferuje przyprawy, herbaty, kawy, bakalie, miody. Wybór jest naprawdę duży, a ceny - w porównaniu z różnymi sklepami stacjonarnymi oferującymi podobne produkty - niskie. Do testowania otrzymałam następujące produkty:



A dokładniej:

Czarnuszka nazywana jest czarnym kminem, a także „złotem Faraonów”. Przyprawę stanowią czarne nasionka mające charakterystyczny smak-słodkawy, ale ostry i lekko palący oraz swoisty zapach. Aby uwydatnić jej specyficzny smak należy ja uprażyć. O czarnuszce często mówi się, że leczy wszystko prócz śmierci. Jej zasługi dla ludzkiego zdrowia są trudne do przewartościowania.
Składniki czarnuszki oddziałują wyjątkowo pozytywnie na podstawowe układy organizmu:
układ trawienny (jama ustna, przełyk, żołądek, trzustka, wątroba, jelita),
układ krążenia krwi i limfy,
układ oddechowy (nos, gardło, krtań, płuca),
układ mięśniowo-szkieletowy (mięśnie, kości, stawy, więzadła, ścięgna),
układ moczowy (nerki, moczowody, pęcherz),
narządy zmysłów (wzrok, słuch, smak, dotyk),
układ immunologiczny (regulacja i harmonizacja, tłumienie nadmiernych reakcji prowadzących do agresji autoimmunologicznych, stabilizowanie błon komórkowych, co zmniejsza podatność na alergie).
Agar to bezbarwna, żelująca substancja z ośmiu rodzajów morskich glonów. Już ponad 2 tys. lat temu był używany przez Chińczyków i Japończyków, a następnie inne narody Azji ze względu na wspaniałe wartości zdrowotne,wysoką zawartość minerałów, witamin i protein.

Posiada wysoką zawartość jodu, wapna i żelaza. W pełni wegański agar używany jest w kuchni zamiast żelatyny. Z jego dodatkiem można przyrządzać desery oraz galaretki. Jest polecany osobom z nadwagą, ponieważ ma zerową wartość energetyczną.
 
Agar należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Można rozpuszczać go w wodzie, wywarach warzywnych lub owocowych oraz sokach.

Orzeszki Kemiri to niezwykłe orzechy pochodzące aż z Malezji. Kształtem przypominają one orzechy macadamia, są jednak nieco mniejsze.  Od dawna znajdują zastosowanie w kuchni malajskiej, indonezyjskiej i hawajskiej. Doskonale współgrają z ryżem warzywami i pastą krewetkową oraz owocami morza.

Pistacje to smaczna i pożywna przekąska. Orzeszki pistacjowe to owoce pistacji właściwej (Pistacia vera), niewysokiego drzewa, które naturalnie występuje przede wszystkim na górzystych terenach Turkmenistanu, Iranu i Afganistanu. Owoce mają postać owalnego pestkowca przypominającego nieco oliwkę.
Pistacje oprócz wyjątkowych walorów smakowych, wykazują również szereg właściwości zdrowotnych. Są  bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i proteiny. Zawierają dużo białka i błonnika, a również magnez i potas (reguluje pracę serca), witaminy E i witaminy z grupy B.Zawarte w nich kwasy tłuszczowe skutecznie podwyższają poziom korzystnego, a obniżają niekorzystnego cholesterolu w krwi. Ma to znaczący wpływ w przeciwdziałaniu miażdżycy i innym groźnym chorobom układu krwionośnego.
 Młody, sproszkowany jęczmień ma zbawienny wpływ na ciało człowieka. Działa jak balsam, na zmęczone i obolałe członki. Zawiera znaczne ilości minerałów i substancji odżywczych. Dzięki zawartym w sobie antyutleniaczom, młody jęczmień ogranicza działanie wolnych rodników. Jego regularne przyjmowanie oczyszcza organizm z toksyn i poprawia samopoczucie. Poleca się go dla wzbogacenia i urozmaicenia diety.

 Chlorella to jednokomórkowa zielona alga należąca do rodziny Zielenic (łac. Chlorophyta). Jest okrągła i ma około 2 do 10 μm średnicy. Chlorella zawiera włóknistą i nie trawioną przez organizm powłokę zewnętrzną oraz wewnętrzne składniki pokarmowe. Suszona chlorella zawiera około 45% białka, 20% tłuszczu, 20% węglowodanów, 5% błonnika oraz 10% minerałów i witamin. Dlatego też wiele osób uważa ją za atrakcyjne źródło pożywienia, gdyż jest bogata w białko i inne niezbędne składniki pokarmowe. Co istotniejsze, wiele spośród korzyści zdrowotnych jakie przynosi, zostało odkrytych przez różnych badaczy na całym świecie.

 Cukier kokosowy powstaje z soku pąków kwiatowych palmy kokosowej.  Może być stosowany jako zamiennik tradycyjnego cukru z buraka lub trzciny cukrowej. Znajdzie swoje zastosowanie również jako substytut syropu z agawy czy syropu klonowego. Ma piękny, bursztynowy kolor a w jego smaku wyczuwalna jest lekka nuta karmelu. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy, herbaty, zimnych i ciepłych napojów. Można go dodawać do ciast i deserów. Użyty jako posypka na ciastach i ciasteczkach dodatkowo nada im ładny wygląd.

Cukier kokosowy jest znacznie zdrowszy niż pozostałe cukry. Nie powoduje nagłych skoków poziomu glukozy we krwi - co ma duże znaczenie dla diabetyków i sportowców. Cukier kokosowy ma jeden z najniższych indeksów glikemicznych wśród substancji słodzących - jedynie 35 (dane dla 100g produktu). Dla porównania cukier trzcinowy ma indeks glikemiczny 65. Cukier kokosowy jest również znacznie bogatszy w substancje odżywcze niż inne cukry. Jest on źródłem potasu, żelaza, magnezu i cynku oraz witamin, zwłaszcza B1, B2, B3, B6 i C.

 Guarana mielona

W najbliższych dniach pojawiać się będą propozycje wykorzystania wyżej wymienionych produktów. A dziś zapraszam do zapoznania się z ofertą http://www.skworcu.com.pl/ :-)
A może mieliście okazję spróbować któryś z wymienionych produktów?


P.S. Informacje o produktach pochodzą ze strony http://www.skworcu.com.pl/ 


4 komentarze:

  1. Super! To ja czekam na jakiś przepis z chlorellą i pistacjami ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. super :) ja też z nimi współpracowałam... mają znakomite produkty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mogłabyś napisać jak udało Ci się ich przekonać do współpracy? :) Byłabym wdzięczna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej! Napisałam po prostu maila z propozycją, opisałam krótko mojego bloga... I długo na maila z pozytywną odpowiedzią czekać nie musiałam :-)

      Usuń