Składniki:
400 g fasoli piękny jaś
3 cebule
sól, pieprz do smaku
1 kawałek kombu do gotowania (opcjonalnie)
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Fasolę moczymy przez ok. 10-12 h. Wymieniamy wodę, doprowadzamy do wrzenia, solimy, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości. Odlewamy szklankę wody, w której gotowała się fasola,
a resztę odcedzamy.
Cebulę kroimy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, solimy i smażymy, do momentu, aż się przyrumieni.
Fasolę miksujemy z dodatkiem wody, którą wcześniej odlaliśmy do szklanki (jeżeli do gotowania użyliśmy glonu kombu, możemy go też zmiksować) . Przyprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Dodajemy cebulę, mieszamy i gotowe :-)
Z tym chlebkiem smakuje wyśmienicie! :-)
Smacznego!
Przetestowane! :D Trochę przypomina mi smalec. Uwielbiam tego bloga:) Super proste przepisy, gratki :)
OdpowiedzUsuńSuper! :) Dziękuję za miłe słowa! :)
Usuń