środa, 23 kwietnia 2014

Pasta z białej fasoli

Szybka, prosta, smaczna, tania. I niech mi ktoś powie, że nie ma czasu na to, żeby zrobić coś zdrowego co można położyć na chleb ;-)

Składniki:
400 g fasoli piękny jaś
3 cebule
sól, pieprz do smaku
1 kawałek kombu do gotowania (opcjonalnie)
tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
Fasolę moczymy przez ok. 10-12 h. Wymieniamy wodę, doprowadzamy do wrzenia, solimy, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości. Odlewamy szklankę wody, w której gotowała się fasola,
a resztę odcedzamy.
Cebulę kroimy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, solimy i smażymy, do momentu, aż się przyrumieni.
Fasolę miksujemy z dodatkiem wody, którą wcześniej odlaliśmy do szklanki (jeżeli do gotowania użyliśmy glonu kombu, możemy go też zmiksować) . Przyprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Dodajemy cebulę, mieszamy i gotowe :-)


tym chlebkiem smakuje wyśmienicie! :-)

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Przetestowane! :D Trochę przypomina mi smalec. Uwielbiam tego bloga:) Super proste przepisy, gratki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! :) Dziękuję za miłe słowa! :)

      Usuń