poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Ciasto jaglane z cukrem kokosowym

Myślałam, że uda mi się wrzucić ten przepis wcześniej, ale jakoś ciągle nie było kiedy :-)
Kolejny eksperyment z kaszy jaglanej uważam za udany - nikt nie zgadł z czego to ciasto jest!



Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej + 2 szklanki mleka roślinnego do gotowania
budyń waniliowy (opakowanie 40 g)
1 i 2/3 szklanki mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
75 g cukru kokosowego*

na spód (choć nie jest on konieczny...:) )
60 g płatków owsianych
75 ml syropu z agawy
25 g orzechów włoskich (pokrojonych na mniejsze kawałki)

Wykonanie:
Kaszę przesypujemy do garnka i prażymy do momentu, aż po kuchni rozniesie się przyjemny zapach. Następnie zalewamy kaszę 2 szklankami mleka, zmniejszamy ogień i zostawiamy pod przykryciem na ok. 15 min. Zostawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy budyń, resztę mleka, cukier i miksujemy na gładką masę.
Do wyłożonej papierem tortownicy wsypujemy płatki owsiane i orzechy włoskie, następnie równomiernie polewamy je syropem z agawy i wstawimy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Pieczemy przez 15 min. Po tym czasie wyjmujemy na moment formę, zalewamy jaglaną masą, zwiększamy temp do 175 stopni i pieczemy przez ok. 35 min.


*można dodać każdy inny cukier, ale to cukier kokosowy nadaje tutaj lekko karmelowy smak... I jest zdrowszy ;-)

Miłego (i smacznego) Poniedziałku! :-)


Zdrowy tryb życia

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe ciasto, spróbowałabym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hm,. powiem szczerze, że nigdy nie piekłam podobnego ciasta.. Wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń