środa, 26 marca 2014

Smaczne i szybkie :-)

Bułki, albo cebularze. Jak kto woli :-) Kilka składników, nie za dużo pracy. Posmak mąki gryczanej bardzo lekko wyczuwalny.

Składniki:
200 g mąki gryczanej
250 ml ciepłej wody
2 łyżki siemienia lnianego
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru brązowego
1-2 łyżeczki soli
2 łyżki czosnku niedźwiedziego
1 duża cebula (pokrojona drobno)*
pieprz

Wykonanie:
Siemię lniane mielimy w młynku do kawy. Mąkę, sól, zmielone siemię, cukier i czosnek wsypujemy do naczynia. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, mieszamy dokładnie i dolewamy do naczynia z mąką. Całość mieszamy, następnie łyżką wykładamy na blachę (ja swoje podzieliłam na 6 porcji). Ciasto nie jest bardzo rzadkie, ale formować rękami też się nie da. Dlatego najlepiej nałożyć łyżką. Na wierzch kładziemy posiekaną cebulę, posypujemy pieprzem i solą. Wkładamy do nierozgrzanego piekarnika, nastawiamy na 180 st. i pieczemy tak przez 15 min. Po tym czasie zmniejszamy na 150 st i pieczemy jeszcze ok. 10 min.


Smacznego! 

Posiekaną cebulę można również lekko podsmażyć przed nałożeniem na bułki. Ja akurat z braku czasu tego nie zrobiłam, ale i tak były dobre! :-)

3 komentarze:

  1. Hej,nominowałam Twojego bloga do Liebster Blog Award-zapraszam po szczegóły do mnie i życzę miłęj zabawy:) http://www.nietadieta.pl/2014/03/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  2. zawsze, ale to zawsze jak tu wejdę mam ochotę rzucić się do kuchni i szybciutko zrealizować Twój przepis! cebularza nie jadłam już łohoho, a troszkę przyznam, że bym skubnęła :D więc idealna opcja dla mnie. teraz tylko znaleźć czas i pichcić! :)

    OdpowiedzUsuń