niedziela, 30 marca 2014

Sałatka z wodorostów Wakame

Od kiedy spróbowałam jej pierwszy raz w jednej z restauracji sushi, chodziła za mną bez przerwy.
Ostatnio kupiłam sporą paczkę tych wodorostów, więc do dzieła:

Składniki:
40 g wakame
2 marchewki
1 duży ogórek
sól

Na sos:
3 łyżki octu (powinien być ryżowy, ale dodałam winny ;-))
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka syropu z agawy (bądź miodu)


Wykonanie:
Marchewki i ogórka obieramy i kroimy na bardzo cienkie paski. (Najłatwiej zrobić to przy użyciu obieraczki do warzyw). Przekładamy do miseczki. Mieszamy ze sobą ocet, sos sojowy, syrop z agawy i gotowym sosem polewamy warzywa. Przykrywamy i odstawiamy na około godzinę do lodówki.
Glony przekładamy do dużego naczynia i zalewamy ciepłą wodą z dodatkiem soli (mniej więcej 1/2 łyżeczki), odstawiamy na 15 min. Zwiększą one swoją objętość 10-krotnie więc warto wziąć to pod uwagę przy wyborze naczynia, w którym będą się moczyć :)
Wakame odcedzamy, przekładamy do miski, dodajemy marchewkę i ogórka (wraz z zalewą) i mieszamy. Odstawiamy jeszcze na około 10 min, żeby wszystko się "przegryzło" i zjadamy ze smakiem! :-)




Dlaczego warto jeść wodorosty wakame?

Podsiadają największą wśród wodorostów ilość wapnia, pomagają odtruwać organizm, oczyszczają układ limfatyczny, wspomagają odporność organizmu, działają przeciwzapalnie, redukują ilość złego cholesterolu. Ponoć przyczyniają się także do utraty wagi ;-) Poza tym zawierają mnóstwo minerałów, witamin, a także żelazo, jod, cynk, potas, magnez.
Stosowane są powszechnie w kuchni azjatyckiej, ale i u nas pojawiają się coraz częściej. Można dodawać je do sałatek lub do zup.
Więcej pomysłów na wykorzystanie wakame pojawi się na blogu z pewnością już niedługo. :-)


1 komentarz: