sobota, 22 marca 2014

Sałatka z fasolą adzuki

Boicie się, że nie jedząc mięsa czegoś Wam zabraknie? Dorzućcie do swojego menu, od czasu do czasu, fasolkę adzuki! Nie jestem zwolenniczką wmawiania ludziom, że białko oraz inne składniki odżywcze należy dostarczać organizmowi codziennie w takich, a takich ilościach (często podawane ilości są zbyt wysokie! Mam wrażenie, że niektórzy jedzą aż za dużo białka... a przecież nie chodzi tu jedynie o białko samo w sobie, tylko o aminokwasy, prawda?), ale jeżeli o niedobór białka się martwicie to ta fasola, w połączeniu z kaszą jaglaną, jest dla Was.
Fasola adzuki ma właściwości odtruwające organizm, wzmacnia funkcje nerek i nadnerczy. Ponoć wpływa też pozytywnie na serce, zapobiega anemii, osteoporozie, a nawet wspomaga odchudzanie.

Składniki:
1 szklanka fasoli adzuki
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 duży ogórek
3 gałązki selera naciowego
kilka listków świeżej bazylii
garść łuskanych ziaren słonecznika
glon kombu (opcjonalnie, kawałek do gotowania fasolki)
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Fasolę zalewamy wodą i moczymy przez noc. Rano wymieniamy wodę, gotujemy do miękkości - solimy pod koniec gotowania. (Jeżeli dodajemy glon kombu, musimy go najpierw namoczyć - 15-30 min wystarczy).
Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka i prażymy do momentu, aż po kuchni rozniesie się przyjemny zapach. Dodajemy wodę (1 szklanka wody na 1/2 szklanki kaszy), solimy i gotujemy na małym ogniu przez około 15 min, do momentu, aż cała woda się wchłonie.
Umyte gałązki selera oraz ogórka (polecam obrać ze skórki) kroimy na małe kawałeczki.
Odcedzoną fasolkę adzuki, kaszę jaglaną i warzywa umieszczamy w misce, przyprawiamy, dodajemy świeżą bazylię, mieszamy i posypujemy ziarnami słonecznika (polecam je wcześniej lekko uprażyć).


Smacznego!


Zielono mi, idzie wiosna

8 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, a fasola w połączeniu z kaszą jaglaną musiały stworzyć pożywny i zdrowy posiłek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm... Jak wiosennie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ukrywam - inspirowane pogodą za oknem ;-)

      Usuń
  3. smacznie i kolorowo ale fasoli adzuki nie znam

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna,można się poczęstować? :)

    OdpowiedzUsuń