niedziela, 23 lutego 2014

Orzechowo-kakaowy krem jaglany

W sieci krążą różne przepisy na "zdrową" nutellę. Dziś przedstawiam Wam moją propozycję. Sprawdzi się zarówno jako dodatek na kanapkę jak i część deseru. Bądź po prostu jako deser, bez dodatków ;-)

Składniki:
4 łyżki (czyli około 60g - 1/4 szklanki) kaszy jaglanej + 1/2 szklanki wody do gotowania
150 ml mleka sojowego, bądź innego roślinnego
100 g orzechów laskowych
4 pełne łyżeczki kakao
8 łyżek syropu z agawy - oczywiście można dać nieco mniej, lub więcej, bądź zastąpić innym słodzidłem :) podczas miksowania próbujcie i zobaczcie jaka ilość Wam najbardziej odpowiada :)

Wykonanie:
Kaszę jaglaną prażymy w garnku, do momentu aż zacznie przyjemnie pachnieć. Zalewamy wodą, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 min.
Orzechy laskowe prażymy na patelni, około 5 min. Po tym czasie skórki z orzechów zaczną odchodzić i będzie można je łatwo usunąć. Nie przejmujmy się jak nie uda nam się tego zrobić dokładnie :)
Do ugotowanej kaszy dodajemy mleko, kakao, syrop z agawy i orzechy (można je posiekać, żeby łatwiej się je zmiksowało) i przy użyciu blendera miksujemy na gładką masę.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Wpisuję się do grona obserwatorów bloga i zapraszam do siebie :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm, pycha:) lubie takie słodkie kremy

    OdpowiedzUsuń