wtorek, 25 lutego 2014

Malinowo-bananowe babeczki z mąki ryżowej

A wmawiałam sobie, że koniec z babeczkami... ;-) Nic w nich złego, poza tym, że jak zjesz jedną, to potem i drugą i trzecią i... potem ciężko się ruszać. Dlatego staram się piec jakieś ciasto bądź babeczki co najwyżej  raz w tygodniu. Raz się uda, a raz nie ;-) Ostatnio były takie babeczki - malinowe z bananem. Przypominały mi bardzo jakiś smak z dzieciństwa, ale za nic nie potrafię powiedzieć jaki dokładnie!

Składniki:
200 g mąki ryżowej
95 g cukru trzcinowego*
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 ml wody
75 ml oleju
100 ml syropu malinowego (takiego do rozcieńczania)
1 banan (pokrojony na 12 kawałków)

Wykonanie:
Suche składniki mieszamy w jednym naczyniu, mokre w drugim. Następnie mokre dodajemy do suchych i mieszamy. Do foremek wlewamy trochę masy, kładziemy na nią kawałek banana i zalewamy masą do 3/4 wysokości foremki (bądź nieco więcej, babeczki dużo nie urosną). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15-20 min.


Smacznego!

*Można dodać trochę mniej, gdyż ze względu na dodatek syropu malinowego babeczki i tak będą dosyć słodkie.

Bezglutenowo z mąką ryżową

3 komentarze:

  1. Wyglądają jak z cukierni. Na tłusty czwartek jak znalazł ;) Zamiast okrągłych, pszennych, trzaskających tłuszczem pączków z "dżemem" :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ach i maka ryżowa i bananki..wszystko razem cudowne połączenie...Dziekuje za przepis do mojej książki kulinarnej dzięki Wam nie umrę z głodu...;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie muszę wypróbować! Wyglądają przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń