poniedziałek, 27 stycznia 2014

Słodki chlebek z suszonymi owocami

Jeśli macie jeszcze puree z dyni, to proponuję Wam taki chlebek. Słodki, ale nie za bardzo. Świetnie smakuje np. z awokado w roli masła ;-)

Składniki:
500 g mieszanki mąki bezglutenowej (u mnie tradycyjnie 200 g gryczanej, 200 g ryżowej, 100 g ziemniaczanej)
300 ml ciepłej wody
300 ml puree z dyni (w temp. pokojowej)
25 g świeżych drożdży
10 łyżek miodu z mniszka / syropu z agawy / miodu płynnego
50 g suszonych moreli (pokrojonych na mniejsze kawałki)
50 g suszonej żurawiny
3 łyżki siemienia lnianego (zmielonego w młynku do kawy)

Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, zmielone siemię i rozkruszone drożdże. Dodajemy składniki płynne - wodę, puree z dyni, miód - i dokładnie mieszamy. Kiedy składniki będą już dobrze połączone, dodajemy suszone owoce, jeszcze raz mieszamy. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. (na około 30 min, ale wszystko zależy od temperatury w jakiej ciasto będzie stało. Czasami może to zająć nieco dłużej, a czasami krócej;-) ). Następnie mieszamy ciasto ponownie, przekładamy do 2 mniejszych keksówek i jeszcze raz (tym razem już w foremkach) przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia. 
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30-40 min. 



Smacznego!

2 komentarze:

  1. Takie chlebki są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moi domownicy nie mogą się przekonać do chleba z dodatkami...Ani czekolada, ani banan, ani nawet oliwki...Szkoda, chętnie wypróbowałabym Twój przepis :-)

    OdpowiedzUsuń