poniedziałek, 6 stycznia 2014

Sernik z tofu

Chodził za mną już dłuuuugi czas! Może nie smakuje jak ten "prawdziwy", ale i tak jest bardzo dobry :-)

Składniki na spód:
1/2 szklanki kaszy jaglanej (ugotowanej na sypko)
40 g tartych migdałów
50 g daktyli suszonych + 1/2 szklanki wody
1 łyżka siemienia lnianego

Składniki na masę serową:
300 g tofu naturalnego
2 łyżki oleju
1/3 szklanki syropu z agawy
rodzynki - garść ;)

Wykonanie:
Daktyle zalewamy wodą i moczymy przez ok. 30 min. Następnie mielimy siemię lniane i wraz z tartymi migdałami i kaszą dodajemy do wody z daktylami. Wszystkie składniki miksujemy przy użyciu blendera. Gotową masę przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Tofu z olejem i syropem z agawy miksujemy. Do gotowej masy dodajemy rodzynki i mieszamy, następnie całość przekładamy na przygotowany wcześniej spód ciasta. Pieczemy w temp. 175 stopni przez 35 min.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. o, zaciekawiłaś mnie. sernik z tofu brzmi naprawdę...pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń