poniedziałek, 20 stycznia 2014

Pyszna, prosta zupa z czosnkiem niedźwiedzim

Kiedyś nie chciałabym nawet spojrzeć na taką zupę ;-) Na szczęście te czasy minęły. Im więcej warzyw, tym lepiej! Niby zwykła zupa jarzynowa... Ale dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smakuje wyśmienicie. Poza tym dodaję jedynie sól - innych przypraw nie potrzeba.

Składniki:
2 cebule
1 por (biała część)
2 marchewki
2 pietruszki
2 pasternaki
2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
sól do smaku (2-3 łyżeczki)
1,3 l wody
łyżka oleju/oliwy do smażenia

Wykonanie:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, te które tego potrzebują - obieramy. Następnie kroimy,
 np. w plasterki, ale można w kostkę, paseczki, jak lubicie :-)
W garnku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy pora i cebulę i chwilę podsmażamy (można dodać trochę wody, żeby się nie przypaliło jak się zagapimy ;-). Solimy. Jak już cebula się zeszkli, dodajemy resztę warzyw i często mieszając podsmażamy jeszcze 2 minuty. Warzywa zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy czosnek niedźwiedzi i zmniejszamy ogień, zostawiamy pod przykryciem na godzinę.



Smacznego!


1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie zupy! Często dodaję właśnie do takiej warzywnej kaszę jaglaną albo soczewicę i wtedy jest bardziej pożywna i równie smaczna!

    OdpowiedzUsuń