środa, 11 grudnia 2013

Wegańskie muffiny piernikowe, bezglutenowe :)

Nie miałam jeszcze czasu zabrać się za pieczenie pierniczków, więc upiekłam muffinki piernikowe. Na Święta też na pewno je zrobię. Ale potrójną porcję ;-) Wszystkim smakowały i zniknęły od razu.
Z podanych składników wyszło mi 9 sztuk.

Składniki:
200 g mąki gryczanej (bądź po 100 g gryczanej i ryżowej)
125 g cukru trzcinowego/ksylitolu
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
100 ml oleju
200 ml wody
3-4 łyżeczki przyprawy do piernika
rodzynki - garść lub dwie :-) (jak ktoś nie lubi może dodać pokrojone śliwki suszone, choć jak dla mnie zarówno wersja z rodzynkami jak i ze śliwkami jest pyszna)

Wykonanie:
W jednym naczyniu łączymy ze sobą suche składniki, w drugim mokre, następnie mokre przelewamy do suchych, mieszamy i gotowe ciasto wykładamy do foremek. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 20 min.



Smacznego!

Wigilia 2013

5 komentarzy:

  1. Kolejne do wypróbowania jak tylko kupię foremki na muffinki!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie babeczki. ale fakt, że na Święta trzeba ich przyrządzić tonę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast maki gryczanej moze byc inna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszelkie "miksy" bezglutenowe powinny się sprawdzić. Te babeczki zawszę piekę z mąki gryczanej, albo gryczanej i ryżowej, jednak myślę, że miks - 150 g mąki jaglanej/owsianej + 50 g mąki ziemniaczanej powinien pasować :-)

      Usuń