sobota, 14 grudnia 2013

Między keksem a makowcem ;-) Wegańskie ciasto na Święta

Kolejne ciasto z serii "eksperymentalnych" zaliczam do udanych i mogę podzielić się przepisem! :-) Powtórzę je na pewno na Święta - o wiele mniej czasu zajmuje zrobienie takiego ciasta niż wymyślenie przepisu na wegański bezglutenowy makowiec czy keks. A to jest, powiedzmy, coś pomiędzy ;-)
Z podanych składników wychodzi mała keksówka. Ciasto rośnie tylko trochę. Smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień.

Składniki: 
30 g maku (użyłam zmielonego)
50 g cukru trzcinowego/ksylitolu
100 g mąki ryżowej
100 g mąki gryczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
7 łyżek oleju
1 szklanka mleka roślinnego/wody
po 40 g suszonych śliwek, moreli, żurawiny

Wykonanie: 
Śliwki i morele kroimy na mniejsze części. Mąki, cukier, mak, proszek do pieczenia mieszamy w naczyniu, następnie dodajemy mleko/wodę oraz olej i dalej mieszamy. Kiedy składniki będą już dobrze ze sobą połączone dodajemy suszone owoce, mieszamy i wykładamy ciasto do wyłożonej papierem bądź silikonowej keksówki. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 35 min.


Smacznego! 


3 komentarze:

  1. Super! Kocham ciasta z makiem w srodku a nie takie z cukierni, rolady, gdzie jest wiecej ciasta niz maku Obiecalam Danielowi ze zrobie makowiec z duza iloscia maku na siweta i skorzystam z Twojego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rety! Jak ja dawno nie jadłam makowca - muszę to nadrobić! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam autora oraz czytelników do wzięcia udziału w konkursie świątecznym na najlepszą potrawę.

    Szczegóły konkursu wraz z nagrodami (zapas przypraw) na stronie:

    www.nps-mix.pl/konkurs

    OdpowiedzUsuń