niedziela, 22 grudnia 2013

Gryczane pierogi z kapustą i grzybami

Dzisiaj zabrałam się za wigilijne pierogi - nikt nie chciał się podjąć zrobienia takich pierogów, które ja też będę mogła zjeść, więc musiałam je zrobić sama ;-) Przepis na ciasto dokładnie taki sam jak w pierogach z soczewicą <klik> (oryginał przepisu na ciasto znajdziecie tutaj). Z podanych proporcji wychodzi mi zazwyczaj 35-40 pierogów. 

Składniki na ciasto:
200 g mąki gryczanej
100 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
250 ml wrzątku

Składniki na farsz:
400 g kapusty kiszonej
150 g pieczarek (bądź innych grzybów jakie lubicie ;-) )
1 duża cebula
sól, pieprz do smaku
łyżka tłuszczu do smażenia

Wykonanie:
Cebulę i pieczarki kroimy drobno, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, przyprawiamy i podsmażamy. W tym czasie szatkujemy kapustę i dorzucamy ją do cebulki i pieczarek. Zostawiamy patelnię na małym ogniu, przykrywamy i smażymy tak około 1 h, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Wg mnie innych przypraw nie potrzeba. Zostawiamy nasz farsz do ostygnięcia.
Teraz ciasto. Do miski wsypujemy mąki i sól i dokładnie mieszamy, stopniowo dodajemy wodę i mieszamy, na koniec dodajemy olej i zaczynamy wyrabiać ciasto rękami (można na stolnicy) do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ciasto powinno być elastyczne i nie za twarde). Gotowe ciasto dzielimy na kilka części, wałkujemy. Wycinamy kółka (szklanką bądź foremką), nakładamy farsz łyżeczką i zaklejamy brzegi.
Gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną.




4 komentarze:

  1. Znów widzę przecudne pierogi :) Szkoda, że moje zawsze kończą się katastrofą. Mam nadzieję, że w końcu dojdę do wprawy ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham ten charakterystyczny smak maki gryczanej...Powiedz mi czy zagniatanie a później sklejanie pierogów nie sprawiło Ci trudności...ja od niedawna jestem na diecie bezglutenowej...niektórych rzeczy dopiero sie uczę chetnie eksperymentuje z Tą mąką a teraz rowniez z ryżową...Wpisuje Twój blog do ulubionych i zachęcam jednocześnie do wzięcia udziału w akcji Bezglutenowo z mąką ryżowa startuje 12.02 na mikserze...http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/bezglutenowo-z-maka-ryzowa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaproszenie do akcji! :)
      Ani zagniatanie ciasta ani sklejanie pierogów nie sprawiło mi żadnych trudności - używam mąki gryczanej bardzo drobno zmielonej, nie wiem jak lepiłoby się takie pierogi z mąki gryczanej pełnoziarnistej, ale chyba z tym też nie powinno być żadnego problemu :)

      Usuń
  3. http://magicaljune.pl/pierogi-z-maki-gryczanej-ze-szpinakiem-i-suszonymi-pomidorami/ Na tym blogu jest bardzo dobry przepis na pierogi z mąki gryczanej, Próbowałam ciasto ładnie się klei, nic się nie rozpada, a pierożki mają bardzo smakowity wygląd :)

    OdpowiedzUsuń