sobota, 7 grudnia 2013

Fasola mung z kaszą gryczaną i warzywami

Ostatnio odkrywam fasolę mung na nowo. Jak do tej pory na blogu był tylko jeden przepis z jej wykorzystaniem <klik>. Dziś nie będzie to kolejna pasta fasolowa, ale coś, czym można się bardziej
najeść ;-) Fajny pomysł na obiad, a jak nie zjecie wszystkiego na raz, możecie spokojnie zapakować to co zostanie w pojemniczek i zabrać jako lunch do pracy czy szkoły. Podane składniki są na 3 porcje :-)

Składniki:
100 g fasoli mung
1/2 szklanki kaszy gryczanej
100 g pieczarek
100 - 120 g kukurydzy (pół puszki)
2 marchewki
1 pietruszka
1 spora cebula
sól, pieprz, kminek
olej do smażenia (u mnie kokosowy)
oliwa do polania (dobrze smakuje z truflową bądź z olejem z orzechów laskowych)

Wykonanie:
Fasolę zalewamy wodą i moczymy przez mniej więcej 2 h. Wymieniamy wodę, dorzucamy kminek i gotujemy przez ok. 45 min, do momentu aż fasola będzie miękka. Cebulę i pieczarki kroimy drobno i podsmażamy tak długo, aby wszystko ładnie się przyrumieniło (przyprawiamy solą i pieprzem)
Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Kaszę płuczemy i gotujemy w podwójnej ilości wody, solimy wedle uznania.
Następnie kaszę, fasolę, warzywa, pieczarki i kukurydzę mieszamy, przekładamy na talerze i polewamy oliwą. Smacznego!


6 komentarzy:

  1. A czy będzie tu pasowała kasza jaglana zamiast gryczanej?

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasz + warzywa = zawsze coś pysznego ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadza się, do tego ta fasola i już można się najeść ;-)

      Usuń
  3. Pomyłka jest, dwa razy cebula a pietruszki nie ma w opisie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, dzięki wielkie! Już poprawiam :-)

      Usuń