wtorek, 3 grudnia 2013

Chleb z oliwkami (bezglutenowy)

Nie czuję jakiejś wielkiej potrzeby jedzenia chleba każdego dnia :-) Ale kiedy najdzie mnie ochota piekę chleb w domu, najczęściej z mąki gryczanej lub ryżowej. Bądź z ich mieszanki. Co do gotowych miksów bezglutenowych - nigdy z nich nie korzystałam. Dziś proponuję Wam chleb z oliwkami.

Składniki:
150 g maki gryczanej
100 g mąki ryżowej
50 g mąki ziemniaczanej
20 g świeżych drożdży
2 łyżki siemienia lnianego (zmielone) + 9 łyżek wrzątku
50 g siemienia lnianego
50 g oliwek pokrojonych w plasterki
300 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego

Wykonanie:
Zmielone siemię lniane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę. W tym czasie do miski wrzucamy mąki, rozkruszone drożdże, siemię lniane. Następnie dodajemy wodę oraz zmielone siemię, które wcześniej zalaliśmy wodą. Dokładnie mieszamy - tak aby nie było grudek i dodajemy oliwki. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 min. Po tym czasie mieszamy jeszcze raz, przekładamy do małej keksówki i ponownie odstawiamy do momentu aż nieco wyrośnie (pilnujemy, żeby chlebek nie podwoił swojej objętości, bo może później opaść). Jeżeli ciasto będzie w ciepłym miejscu to 10 min spokojnie wystarczy. Pieczemy przez 40 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po wyjęciu studzimy na kratce. Smacznego!



Inne przepisy na bezglutenowe chleby, które mogą się Wam spodobać:
Chleb zmieniający życie
Chleb gryczany z dynią
Chleb z marchewką i cebulką


Domowe pieczywo i bułki

4 komentarze:

  1. Piękny! :) A mąkę ryżową mogę stworzyć... blendując ryż? :) Bo nie mam, niestety, gryczana, kokosowa i amarantusowa jedynie. Daj znać czy się kruszy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz ją stworzyć jeśli zmielisz ryż w młynku do kawy, ale czy blendując? Hmm.. Spróbuj z amarantusową może :-) Jak piekę z tej mieszanki mąk, którą podałam to się nie kruszy, tzn kruszy się tyle ile normalny chleb, ale nie jakoś strasznie (na pewno się nie rozsypuje :D hehe)

      Usuń
  2. Mój belnder jest dość potężny :D Da radę zmielić ryż na puszek ;) To git, zrobię dziś, bo mój się skończył, tzn wykruszył :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm uwielbiam oliwki! Ale w chlebie jeszcze nigdy nie jadłam! Muszę koniecznie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń