niedziela, 8 grudnia 2013

Bezglutenowa granola pachnąca Świętami...

A wszystko za sprawą przyprawy do piernika, migdałów... Granola idealna na grudniowe poranki! :-) Święta tuż tuż, ale jak to zwykle bywa w grudniu - dużo roboty na studiach. Chciałoby się już odpocząć, oddać całkowicie świątecznym wypiekom, przeczytać dobrą książkę (nie związaną zupełnie z kierunkiem studiów!). Ale jeszcze te 2 tygodnie trzeba się przemęczyć... ;-)

Składniki:
100 g płatków jaglanych
100 g płatków owsianych bezglutenowych
100 g płatków sojowych
30 g łuskanych ziaren słonecznika
50 g siemienia lnianego
100 g migdałów (można zostawić w całości bądź pokroić na mniejsze kawałki)
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
6 łyżek syropu z agawy / miodu

Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 min w 150 stopniach (co mniej więcej 7 min mieszamy). Wyjmujemy, zostawiamy do ostygnięcia i przekładamy do zamykanego pojemnika.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Pachnąca świętami granola to coś, co muszę zrobić! Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piernikowa granola i to bezglutenowa! mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Najlepiej z jakimś "mlekiem" roślinnym ;-)

      Usuń