niedziela, 3 listopada 2013

Ryż zapiekany z dynią i bananem

Dobry na śniadanie, obiad, kolację. Może nawet poudawać deser ;-)

Składniki:
1 torebka ryżu brązowego (100 g)
1 duży banan
2 szklanki puree z dyni
szczypta cynamonu
olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego
syrop klonowy/ z agawy do smaku (opcjonalnie, można polać już po przełożeniu na talerze)

Wykonanie:
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Banana kroimy w plasterki. Małe naczynie żaroodporne smarujemy olejem następnie wszystkie składniki układamy warstwami: ryż, puree z dyni, banan, cynamon, ryż i na koniec jeszcze raz puree z dyni.

        




Naczynie z ryżem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i zapiekamy 20 min. Smacznego!



3 komentarze:

  1. banan i dynia to zdecydowanie pyszne połączenie ! super pomysł z tym ryżem :)

    OdpowiedzUsuń