środa, 6 listopada 2013

Płatki jaglane z marchewką. Na słodko :-)

Bardzo fajna i smaczna alternatywa dla owsianki. Płatki jaglane z marchewką, orzechami, jagodami goji i cynamonem.

Składniki:
5 łyżek płatków jaglanych (ok. 20 g)
szklanka wody
1 marchewka
1 łyżka syropu z agawy (lub więcej ;-) )
cynamon
orzechy, jagody goji

Wykonanie:
Płatki płuczemy, a następnie wrzucamy na wrzątek. Zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek. W tym czasie obieramy marchewkę i ścieramy na dużych oczkach. Dorzucamy do garnka z płatkami, przyprawiamy cynamonem, dodajemy syrop z agawy i gotujemy na małym ogniu przez 15 min. Przekładamy na miseczkę, posypujemy orzechami i jagodami goji.



Smacznego! 

9 komentarzy:

  1. Marchewka na słodko - uwielbiam! Nie ma nic zdrowszego i smaczniejszego zarazem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie widziałam w sklepie płatków jaglanych...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są głównie w sklepach ze zdrową żywnością, ale też w różnych delikatesach można je spotkać ;-)

      Usuń
    2. płatki można też dostać na targach i bazarkach przy stoiskach z kaszami, ziarnami itp :)

      Usuń
  3. płatki jaglane są w biedronce

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojaaa naprawdę? Nie mieszkam teraz w Polsce ale jak będę tu chyba zrobię zapas :) dzięki za info!

      Usuń
  4. pyszna, choć dla niecierpliwych aż marchewka zmięknie polecam zetrzeć na średnich oczkach, bo płatki raz dwa się ugotują :)

    OdpowiedzUsuń