środa, 13 listopada 2013

Pasta z ciecierzycy i dyni

Kolejna propozycja na smaczną pastę. Ostatnio robię ich sporo, a to dlatego, że przygotowanie ich nie zajmuje dużo czasu, są smaczne i można je wykorzystać na wiele sposobów.
Zainspirował mnie ten oto przepis <klik>.

Składniki:
1 szklanka ciecierzycy
1 szklanka puree z dyni
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy (najlepiej ostrej)
kilka listków świeżej bazylii
sól do smaku

Wykonanie:
Ciecierzycę moczymy przez 10-12 h, następnie zmieniamy wodę i gotujemy około 1-1,5 h. Odcedzamy, studzimy. Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy na gładką masę.



Smacznego!

3 komentarze:

  1. Jaki ładny kolor tej pasty!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolor super,jakby to była pasta z kanarków albo kurczaczków :)) Ale oczywiście wiem, że nie jesz mięska ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahah z kanarków!!! A to "tylko" dynia... ;-D

      Usuń