środa, 20 listopada 2013

(Nie)zwykła sałatka owocowa z quinoa

Pyszna bomba witaminowa na jesienne dni :-) Doskonała zarówno na śniadanie jak i lunch do szkoły/pracy.

Składniki na 2 porcje:
1/2 szklanki quinoa
1 owoc granatu
1 kaki
1 jabłko
10 g jagód goji
1 łyżka oleju z orzechów laskowych

Wykonanie:
Quinoa gotujemy wg przepisu na opakowaniu (1/2 szklanki quinoa na 1 szklankę wody). Wszystkie owoce dokładnie myjemy. Kaki obieramy ze skórki następnie kroimy na małe kawałki. To samo robimy z jabłkiem (choć ja jabłek akurat nie obieram). Kiedy quinoa już się ugotuje odstawiamy ją na chwilę do przestygnięcia. Następnie pokrojone owoce, pestki granatu oraz jagody goji mieszamy z quinoa
i polewamy olejem z orzechów laskowych.


Smacznego!

Owoce granatu są bogatym źródłem witamin A, C, E i B oraz wapnia, jodu, krzemu, potasu i żelaza.
Owoce kaki (inaczej persymona, szaron) również dostarczą nam zarówno witamin A i C jak i żelaza, potasu, fosforu oraz wapnia. 
Quinoa (czyli komosa ryżowa) jest idealnym dla wegetarian źródłem pełnowartościowego białka, a także magnezu, żelaza, miedzi, fosforu, wapnia oraz witamin z grupy B.

Quchnia pełna Quinoa 2 Śniadania do pracy/szkoły

5 komentarzy:

  1. mmm, ta sałatka musi być pyszna :)
    dziękuję za udział w mej akcji, dodaję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ bym porwała taką sałatkę do pracy, wygląda bardzo smacznie i tak jak mówisz, niezła bomba witaminowa, a w tym okresie jesienno-zimowym, zdecydowanie się taka bomba przyda
    Dziękuje za wpis w akcji śniadanie do pracy

    OdpowiedzUsuń
  3. No proszę, super pomysł na wykorzystanie quinoa w wersji na słodko :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Już od dawna czaję się na taką sałatkę, quinoa już jest zakupiono, więc czas się zabrać :-)

    OdpowiedzUsuń