sobota, 30 listopada 2013

Mleko ryżowo-kokosowe

Mleka ryżowego bądź sojowego używam praktycznie codziennie - do kawy, kakao, czasem robię budyń bądź zalewam nim granolę. Jednak ceny tych napoi roślinnych są wysokie, dlatego warto od czasu do czasu przygotować ich domową wersję. Dzisiaj proponuję Wam mleko ryżowo-kokosowe, idealne z dodatkiem chrupiącej granoli, bardzo gęste, szczególnie dobre na ciepło. Robiąc to mleko nie sugerowałam się konkretnym przepisem, a i tak wyszło bardzo smaczne :-)

Składniki:
100 g ryżu brązowego
4 szklanki wody
1/2 szklanki wiórków kokosowych
kilka sztuk daktyli (dodałam 4)

Wykonanie:
Ryż moczymy przez mniej więcej 3 h. Następnie płuczemy, wsypujemy do garnka, zalewamy czterema szklankami wody, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy tak przez około 40 min.
(W czasie gdy ryż się gotuje do szklanki wsypujemy wiórki kokosowe i dolewamy wody do pełna). Następnie do gotującego się ryżu dodajemy wiórki kokosowe (wraz z wodą, w której się moczyły) i daktyle. Ponownie doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 min. Studzimy i dokładnie miksujemy, po czym przelewamy mleko przez sitko (o bardzo drobnych oczkach), albo gazę.


Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Ooo wow! Super ciekawy przepis! A ile czasu takie mleczko może postać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm 2-3 dni na pewno może postać. Porcja akurat dosyć mała, a mleko tak dobre, że znika szybko, więc niestety nie potrafię powiedzieć dokładnie ile może postać :-D

      Usuń
  2. To ja poproszę jutro takie do kawki!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam spróbować tego mleka z kawką, ale nie zdążyłam ;-) Choć sądzę, że i tak było zbyt gęste, aby dodać je do kawy ;-) Za to kakao, na bazie tego mleka - przepyszne!

      Usuń
  3. dobre, ale bardzo gęste

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem wiem, zawsze można dodać więcej wody :) jak dla mnie idealne jako baza do gorącej czekolady lub kakao ;-)

      Usuń
  4. Hej, mam parę pytań - ile czasu wiórki muszą się moczyć? Czy ryż musi być ugotowany przedtym, czy wystarczy, że będzie namoczony w tej wodzie wcześniej?
    No i mieszać ten ryż czy raczej nie wolno? ;) Martwię się, że spalę garnek.:P
    Chciałabym uzyskać coś podobnego do napoju Ryżowo-Kokosowego z Provamela, a to dosyć mocno (ale nie jakoś natrętnie) kokosem smakuje, czy tu efekt będzie taki sam kiedy schłodzę mleko? ;) No i czy smak daktyli nie przeszkadza? Trochę mi się to kłóci, one są strasznie słodkie.
    Mogę dodać miodu lub ksylitolu zamiast daktyli? Jeśli tak, to czy robić to w trakcie (tak jak z daktylami) czy dosładzać potem?

    Jeny, narobiło się tych pytań.
    Przepraszam i z góry dziękuję. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, wiórki mogą się moczyć chwilkę, a nawet jak nie będą namoczone nie będzie problemu.co do ryżu to najpierw go zawsze mocze ok. 3H, a potem gotuje. Polecam mieszaćod czasu do czasu.
      nie pilam tego napoju, o którym mówisz, ale to co wyjdzie z tego przepisu będzie dosyć mocno kokosowe i gęste! Więc jeżeli chcesz żeby było bardziej jak mleko z kartonu to musisz dodać więcej wody (dodawaj stopniowo i próbuj. Możesz dodać po tym jak juz zmiksujesz i przecedzisz). Daktyle oczywiście możesz zastąpić czym chcesz :) może nawet nie będzie żadne slodzidlo potrzebne. Spróbuj juz gotowy napój i najwyżej na sam koniec dodaj miód lub ksylitol.
      mam nadzieje, ze trochę pomogłam :)

      Usuń
  5. Bardzo pomogłaś!
    Dziękuję mocno. :) Chyba zrobię tak jak mówisz, chcę, żeby było bardziej jak to w kartonie. Pochwalę się efektami za dwa tygodnie, bo, póki co, nie mam czasu.
    Jeszcze raz dzięki. (:

    OdpowiedzUsuń